Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μνήμη RAM: Πώς να προσθέσουμε μόνοι μας στον υπολογιστή

μνήμη ram εγκατάστασηΑν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να την εγκαταστήσουμε μόνοι μας, χωρίς να πάμε σε τεχνικό!


 
Το να προσθέσουμε μνήμη RAM στον υπολογιστή, αν δεν έχει αρκετή, είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε - μαζί με την αγορά ενός δίσκου SSD.
Με περισσότερη μνήμη RAM θα μπορούμε να τρέχουμε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (word, browser, media player), να έχουμε ανοιχτά περισσότερα tabs στο Browser, αλλά και να τρέχουμε "βαριά" προγράμματα, όπως πχ το Adobe Photoshop.






μνήμη ram εγκατάσταση 01


 Εκτός αυτών, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, με λιγότερες καθυστερήσεις και κολλήματα.
Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε 8GB RAM με 68 ευρώ, γιατί να συμβιβαστούμε με λιγότερα?





Πόση μνήμη RAM χρειάζεται ο υπολογιστής μου?



Σε γενικές γραμμές, και μέχρι ενός σημείου, όσο περισσότερη μνήμη RAM έχουμε, τόσο το καλύτερο.
Εντούτοις, ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουμε και τις συνήθειές μας, υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος μνήμης που είναι απαραίτητο να έχουμε στον υπολογιστή.
Αν έχουμε λιγότερη, όλο το σύστημά μας θα υποφέρει - και εμείς μαζί.




μνήμη ram εγκατάσταση 02




 Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πόση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM, ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα και το πώς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.


 Χρήση Μνήμη RAM
Απλή χρήση: 1-2 Word, μικρά αρχεία Excel, facebook, e-mail, καμιά πασιέντζα, καμιά ταινία Ελάχιστη: 1GB Προτεινόμενη: 2-4GB
Εντατική χρήση: Πολλαπλά word ανοιχτά, μεγάλα αρχεία Excel, πολλαπλά παράθυρα του browser ανοιχτά, με πολλαπλά tabs το καθένα Ελάχιστη: 2GB Προτεινόμενη: 4-8GB
Σύγχρονο Gaming Ελάχιστη: 4GB Προτεινόμενη: 8GB
Ερασιτεχνική χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας / video / ήχου Ελάχιστη: 4GB Προτεινόμενη: 8GB
Ημιεπαγγελματική ή επαγγελματική χρήση προγραμμάτων επεξεργασία εικόνας /βίντεο / ήχου Ελάχιστη: 8GB Προτεινόμενη: 16GB
Σημειωτέον πως για να αναγνωρίσει το σύστημά μας περισσότερα από 4GB μνήμης πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία 64bit έκδοση των Windows.





Τι μνήμη RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?

 

Όπως και στα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών, όλες οι RAM δεν είναι ίδιες.
Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, θα χρειαστεί να γνωρίζουμε πόση μνήμη RAM ήδη έχουμε, και τι είδους είναι.

 

 

 

μνήμη ram εγκατάσταση 03
 Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, να βγάλουμε τη μνήμη και να μετράμε Pin για να δούμε τι μνήμη έχουμε.

 

Εγκαθιστώντας τη μνήμη RAM: Βήμα 1ο. Ανοίγουμε τον υπολογιστή

 Προσοχή! Αν δεν αισθάνεστε άνετα όσον αφορά το να ανοίξετε και να κάνετε αλλαγές στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία τεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.



Κλείνουμε την τροφοδοσία

 Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα και κλείνουμε το κουμπί του (αν έχει).




μνήμη ram εγκατάσταση 003




Αντίστοιχα, στο laptop αφαιρούμε εντελώς τη μπαταρία και το αποσυνδέουμε από την πρίζα.
Επίσης, κρατάμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή ή το laptop για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές που ίσως έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο.










μνήμη ram εγκατάσταση 0003

Ανοίγουμε τον υπολογιστή

 Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται για να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή είναι ένα κατσαβίδι τύπου Phillips (γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο).

 

μνήμη ram εγκατάσταση 04

 

Αρκετά σύγχρονα κουτιά δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι "κουμπώνει" συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower ή διαθέτουν βίδες που στρίβουν με το χέρι.
Αν έχουμε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρούμε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη RAM.

 

μνήμη ram εγκατάσταση 05
Κάποια laptop που δεν έχουν αυτό το τετραγωνάκι για τις μνήμες μπορεί να χρειαστεί να λυθούν σχεδόν ολόκληρα για να έχουμε πρόσβαση στη μνήμη.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός για τον
Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service.

Βήμα 2ο: Εντοπίζουμε τις θύρες για τη μνήμη RAM

 

Προσοχή! Πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ), έτσι ώστε να μην έχουμε στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κυκλώματα.
Εφ' όσον λοιπόν έχουμε γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή (που ξεχωρίζει γιατί έχει την ψύκτρα με τον ανεμιστήρα πάνω).





μνήμη ram εγκατάσταση 06



Στις περισσότερες motherboard υπάρχουν δύο ή τέσσερις θύρες. Κάποιες πολύ ακριβές Motherboard μπορεί να έχουν 6 ή και 8. Συχνά έχουν χρώμα που ξεχωρίζει, κόκκινο ή κίτρινο.
Στο laptop τα πράγματα είναι πιο απλά, οι μνήμες είναι άμεσα ορατές ξεβιδώνοντας το καπάκι που τις καλύπτει.



 


μνήμη ram εγκατάσταση 07

 

 

Βήμα 3α: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Desktop)

 

Προσοχή! Κρατώντας τις μνήμες, φροντίζουμε να μην αγγίζουμε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Το λίπος των δακτύλων δεν ωφελεί τα ηλεκτρονικά.
Πριν συνεχίσουμε, υπάρχει λόγος που οι εγκοπές της μνήμης στις περισσότερες motherboard έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα.

 

μνήμη ram εγκατάσταση 08

 

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel, σύμφωνα με το οποίο, αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.
Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι, για να λειτουργήσουν σε Dual channel.

 


μνήμη ram εγκατάσταση 09
 Από την άλλη μεριά, αν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια παλιά και μια νέα μνήμη μαζί σε Dual channel, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ασυμβατότητες (ακόμα κι αν η μόνη διαφορά τους είναι πως η μία έχει 8 chip στη μία πλευρά και η άλλη από τέσσερα σε κάθε πλευρά).

 Οπότε αν έχουμε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, ή το σύστημα δεν ανοίγει καν
  πιθανώς αυτό να φταίει.
 Για να τοποθετήσουμε τη μνήμη, ανοίγουμε τα πλαστικά κλιπ στις άκρες.









μνήμη ram εγκατάσταση 10Κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο τη χωρίζει σε δύο άνισα μέρη.



μνήμη ram εγκατάσταση 11Φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει στην εγκοπή της.


μνήμη ram εγκατάσταση 12

Πρακτικά, η μνήμη RAM είναι αδύνατον να τοποθετηθεί ανάποδα, λόγω αυτής της εγκοπής - όπως επίσης είναι αδύνατον και το να εγκατασταθεί λάθος τύπος μνήμης στη Motherboard.
Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή τη μνήμη. Σε αυτή τη φάση, δεν μας νοιάζει να κουμπώσει, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά.
μνήμη ram εγκατάσταση 13Αφού την έχουμε τοποθετήσει στη θύρα, πιέζουμε με τους δύο αντίχειρες στις δύο άκρες, σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλείσουν αυτόματα τα κλιπς
μνήμη ram εγκατάσταση 14
.Εφόσον η μνήμη έχει μπει εντελώς σε όλο της το μήκος, και δεν φαίνονται καθόλου οι επαφές της, έχει τοποθετηθεί σωστά.
μνήμη ram εγκατάσταση 15

Βήμα 3ο: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Laptop)

 

Στα laptop οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική.
Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές της μνήμης με το πλαστικό στέλεχος της θύρας, τοποθετούμε τη μνήμη με γωνία 45 μοιρών.

 

 

μνήμη ram εγκατάσταση 16
 Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να κάνει "κλακ", και θα μπει πολύ εύκολα.


Η ώρα της αλήθειας

 

Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε πως όλα πήγαν καλά.
Σε καμία περίπτωση δεν ξαναβιδώνουμε τον υπολογιστή πριν βεβαιωθούμε πως οι μνήμες έχουν τοποθετηθεί σωστά - δεν θέλουμε να έχει πάει κάτι στραβά και να πρέπει να ξαναξεβιδώνουμε το καπάκι, έτσι δεν είναι?
Βάζουμε τον υπολογιστή στην πρίζα, ανοίγουμε το διακόπτη του τροφοδοτικού...

 

μνήμη ram εγκατάσταση 17

 και πατάμε το power.





μνήμη ram εγκατάσταση 18

 Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, ο υπολογιστής θα ανοίξει (ίσως ακούσουμε ένα σύντομο μπιπ, ανάλογα με τη motherboard μας), και θα δούμε

την πρώτη οθόνη του BIOS.







μνήμη ram εγκατάσταση 19


Θα πρέπει να γράφει το σύνολο της μνήμης (στο παραπάνω παράδειγμα είναι 3GB ή αλλιώς 3x1024MB), ενώ οι περισσότερες motherboard αναφέρουν αν η λειτουργία dual channel, triple channel ή quad channel έχει ενεργοποιηθεί.
Αφού μπούμε στα Windows, βεβαιωνόμαστε πως και εκεί είναι ορατή η μνήμη, τρέχοντας το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο βρήκαμε το είδος της.
Εφόσον όλα πήγαν καλά, κάνουμε shut down τον υπολογιστή, βιδώνουμε το καπάκι, και απολαμβάνουμε πλέον τη νέα μας μνήμη RAM.

Troubleshooting - Αχρείαστο νά 'ναι

 Αν ο υπολογιστής ακούγεται να ανάβει (λειτουργούν οι ανεμιστήρες) αλλά βλέπουμε μαύρη οθόνη ή ακούμε μια σειρά μπιπ, τότε έχουμε πρόβλημα.

 

μνήμη ram εγκατάσταση 20
 Μπορεί κάτι να μην πήγε καλά με τη μνήμη, αλλά μπορεί και κάτι άλλο να κουνήθηκε κατά την εγκατάστασή της (πχ η κάρτα γραφικών).
Σε κάθε περίπτωση, δεν απελπιζόμαστε, κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι κάνουμε αν δεν ανάβει ο υπολογιστής.
Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα κατά την εγκατάσταση μνήμης RAM ή κάποιας νέας συσκευής, είναι εξαιρετικά εύκολο να διορθωθούν :)

 


Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Κατέβασμα Windows 8/8.1 - Δωρεάν όλες οι μέθοδοι!!







Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα Windows 8 έρχονται εγκατεστημένα στους περισσότερους νέους υπολογιστές. Όταν όμως χρειαστεί να κάνουμε format, σχεδόν ποτέ δεν μας έχουν δώσει το DVD των Windows. Η μόνη λύση είναι το κατέβασμα Windows 8 iso από το Internet. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλους τους τρόπους. - See more at: http://www.pcsteps.gr/14819-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-windows-8-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD/#5






  Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα Windows 8 έρχονται εγκατεστημένα στους περισσότερους νέους υπολογιστές. Όταν όμως χρειαστεί να κάνουμε format, σχεδόν ποτε δεν μας έχουν δώσει το DVD των Windows. Η μόνη λύση είναι το κατεβασμα Windows 8 ISO απο το ίντερνετ. Σε αυτό το άρθρο,
θα δούμε όλους τους τρόπους.


Στα Windows 7, ήταν απλά τα πράγματα. Επιλέγαμε την έκδοση που χρειαζόμασταν (Home premioum, Ultimate, Professional 64/32bit κλπ),  και γράφαμε στο DVD  ή τα περνούσαμε σε USB
και αυτό ηταν!

Εντούντοις, στα Windows 8/8.1, τα πράγματα είναι αρκετά πιο μπερδεμένα. Γιατι; Γιατί η Microsft μας μισει, να γιατι.




Πώς αλλιώς εξηγούνται τα Vista?
Πώς αλλίως εξιγούνται τα Vista??








Τί είναι το τόσο μπερδεμένο;; Το ότι η μέθοδος για το κατέβασμα Windows 8 iso διαφέρει
αναλόγως του αν αγοράσαμε τα Windows 8 σε λιανική ή αν είρθαν προεγκατεστημένα με τον υπολογιστή μας. Και ότι αν αγοράζαμε τα Windows 8, δεν είναι τόσο απλό όσο θα έπρεπε να κατεβάσουμε ένα iso windows 8.1.


Στο παρόν άρθρο, θα εξετάσουμε όλες τις πιθανές περιπτώσεις. Ο στόχος πάντοτε είναι να κατεβάσουμε ένα iso το οποιο να μας επιτρέψει να εγκαταστήσουμε την τελευταία έκδοση των windows 8.1.


Κατέβασμα Windows 8: Περίπτωση 1η.

Προεγκατεστημένα windows 8

Αν ο νεός μας υπολογιστής ήρθε με εγκατεστημένα windows 8, κατ'αρχάς συλλυπητήρια. Δεν φταίτε εσείς, σας ανάγκασαν.

Σαν να μην έφτανε αυτό, το πιθανότερο είναι πως ο υπολογιστής ήρθε φορτωμένος με ένα κάρο αηδίες προγράμματα απο τον κατασκευαστή του (Toshiba, Acer, Asus, HP  κλπ).










Τα προγράμματα αυτά, γνωστά ως και crapware, ούτε τα ζητήσαμε,  ούτε θα τα χρησιμοποιήσετε
ποτέ, επιβραδύνουν και την λειτουργια του υπολογιστή.

Η καλύτερη λύση για να γλιτώσετε απο αυτά είναι να κάνετε format. Δυστιχώς όμως, τα recovery disks που σας έδωσε ο κατασκευαστής , επανεγκαθηστούν όλα τα crapware.


Η Microsft, απο την μεριά της, επιτρέπει επισήμως, το κατέβασμα windows 8 iso μόνο σε ανθρώπους που το αγόρασαν τα windows 8 σε λιανική (και στους 5 τους).

So, what we can do???

Βήμα 1ο.: Βρίσκουμε το product key με το Belarc Advisor

Μέχρι και τα windows 7, το product key ρων windows βρισκόταν, πολύ βολικά, τυπωμένο σε ένα
αυτοκόλλητο, συνήθως κάτω απο τον υπολογιστή.





κατέβασμα windows 8 03

Στον καινούριο σας υπολογιστή, όμως, το πιθανότερο είναι να μην υπάρχει πουθενά producy key.
Βλέπετε, τα Windows 8 επιτρέπουν πλέον το product key να είναι ενσωματωμένο στο BIOS και να μην φαίνεται πουθενά στον χρήστη (ούτε καν απο τις ρυθμίσεις του BIOS).

Πώς το βρίσουμε λοιπόν;;; Μπαίνουμε απο τα windows 8 στο www.belarc.com και κατεβάζουμε το δωρεάν Belarc Advisor κάνοντας κλικ στο κουμπί.









κατέβασμα windows 8 04

Αγού το εγκαταστήσουμε, και το τρέξουμε,  στην αναφορά που θα βγάλει γράφει το product key στην ενότητα Software Licences (προς το κάτω μέρος της αναφοράς). θα βρούμε το product key.



κατέβασμα windows 8 05



Σημειώνουμε κάπου τον 25-ψήφιο κωδικό.



Βήμα 2ο. Εγκατηστούμε το uTorrent

Αν δεν το έχουμε ήση στο σύστημά μας, εγκαθιστούμε το uTorrent (γνωστό ως και μΤοrrent).
Μπαίνουμε στο www.utorrent.com και κατεβάζουμε το πρόγραμμα.

κατέβασμα windows 8 06

Κατά την εγκατάσταση, αποεπιλέγουμε αποιαδήποτε πρόγραμματα θέλουν να μας φορτώσουν.
Στην δικιά μου περίπτωση, πήγε να μου φορτώσει το "The act of killing".



κατέβασμα windows 8 07


Ένα Free Search Protect Offer



κατέβασμα windows 8 08

Και το Passwobox


κατέβασμα windows 8 09




Βήμα 3ο: Κατέβασμα windows 8 ISO

όπως προανάφερα, η Microsft δεν μας δίνει κάποια επίσημη απιλογή για το κατέβασμα windows 8 iso. Ως εκ τούτου, θα πρέπεο να κατεβάσουμε  ανεπίσημα το iso χρησιμοποιώντας το πρωτόκολλο bitttorrent.

Αν σας ανησυχεί  η νομιμότητα αυτής της κίνησης, απο την στιγμή που έχουμε αυθεντικό product key, τα windows που θα εγκαταστήσουμ, είναι 100% νόμιμα, ανεξαρτήτως, απο πού το κατεβάζουμε το Iso.

Όμως το να ψάχνετε σε torrent sites για το iso των windows 8 περιέχουμε το κίνδυνο να κατεβάσουμε μια "πειραγμένη" έκδοση, που να περιέχει ιούς.


Οι παρακάτω εκδόσεις είναι εγγυημένα καθαρές. Πρόκειται για ακριβή αντίγραφα (με βάση το Sha-1 Checksum) των εκδόσεων που δίνει η Microsoft σε όσους πληρώνουν συνδρομή MSDN.


Ελληνικά Windows 8.1 32bit (x86):
magnet:?xt=urn:btih:D40A31912E9C1227826397B208228EFF3839802D



Αγγλικά Windows 8.1 64bit (x64):
magnet:?xt=urn:btih:958ED16A00869C0BA4C04815AB500FFA1F2EE92E


Έτοιμοί?

Αν ο Η/Υ σας είχε έρθει με τα Windows 8.1 (και δεν κάνατε χειροκίνητα την αναβάθμιση απο 8 σε 8.1) είστε πλέον έτοιμοι να χρησιμοποιήσετε τα παρακάτω αρχεία, είτε γράφοντας τα σε ένα DVD ή τα περνόντας σε ένα USB. 

Αν όμως είχατε τα windows 8 κάνατε απο το windows store την αναβάθμηση στα 8.1, και θέλετε να χρησιμοποιήστε τα παραπάνω ISO, χρειάζεται μερικά παραπάνω βήματα.


Βήμα 4ο. Εγκατάσταση χωρίς product key

Βλέπετε μέσα στην απύθμενη βλακεία της (ή το μίσος που τρέφει για μας) η Microsoft, δεν έχει κρατήσει το product key για τα windows 8 και 8.1.Και όταν κάνετε αναβάθμιση απο 8 σε 8.1, απο το microsft store δεν αλλάζει το αεχικό product key.


Τι σημαίνει αυτό? Πως αν πάτε να κάνετε καθαρή εγκατάσταση των Windows 8.1 με το Product key των Windows 8 που βρήκατε στο 1ο βήμα με το Belarc Advisor, θα φάτε ένα ωραιότατο άκυρο.


κατέβασμα windows 8 14




Σύμφωνα με τη Microsoft, αυτό που θα έπρεπε να κάνετε είναι:
  • να κατεβάσετε ένα ISO για τα Windows 8
  • να εγκαταστήσετε τα Windows 8 με το product key που έχετε,
  • να κάνετε μέσα από τα Windows την αναβάθμιση στα 8.1, κατεβάζοντας άλλα 3+ Gigabytes αρχείων από το Internet
  • να επαναλάβετε το κατέβασμα των Gigabytes της αναβάθμισης αν έχετε περισσότερους από έναν υπολογιστές.

Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα Windows 8 έρχονται εγκατεστημένα στους περισσότερους νέους υπολογιστές. Όταν όμως χρειαστεί να κάνουμε format, σχεδόν ποτέ δεν μας έχουν δώσει το DVD των Windows. Η μόνη λύση είναι το κατέβασμα Windows 8 iso από το Internet. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλους τους τρόπους. - See more at: http://www.pcsteps.gr/14819-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-windows-8-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD/#5
Είτε μας αρέσουν είτε όχι, τα Windows 8 έρχονται εγκατεστημένα στους περισσότερους νέους υπολογιστές. Όταν όμως χρειαστεί να κάνουμε format, σχεδόν ποτέ δεν μας έχουν δώσει το DVD των Windows. Η μόνη λύση είναι το κατέβασμα Windows 8 iso από το Internet. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε όλους τους τρόπους. - See more at: http://www.pcsteps.gr/14819-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AD%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%BC%CE%B1-windows-8-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD/#5

Τι κάνουμε λοιπόν? Είναι απλό. Πρώτα ανοίγουμε ένα σημειωματάριο στον υπολογιστή, και κάνουμε αντιγραφή-επικόλληση μέσα τον παρακάτω κώδικα:
[Edition ID]
[Channel]
OEM
Retail
[VL]
0


κατέβασμα windows 8 16

 Ύστερα πηγαίνουμε αρχείο->Αποθήκευση, στο όνομα αρχείου γράφουμε ei.cfg και στο πεδίο "Αποθήκευση ως" επιλέγουμε "Όλα τα αρχεία"






κατέβασμα windows 8 17

 Στη συνέχεια, περνάμε το ISO των Windows 8.1 σε USB.


Αφού ολοκληρωθεί η μεταφορά, ανοίγουμε το USB, και ρίχνουμε το αρχείο ei.cfg που φτιάξαμε στο φάκελο Sources.





κατέβασμα windows 8 19

 Πλέον, ξεκινώντας την εγκατάσταση με αυτό το USB, θα έχουμε την επιλογή να προσπεράσουμε την εισαγωγή Product Key.




κατέβασμα windows 8 20


 Απλά, αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση των Windows 8.1, θα σας ζητηθεί να εισάγετε το Product key. Σε αυτή την περίπτωση, το Product key των Windows 8 θα λειτουργήσει μια χαρά...



κατέβασμα windows 8 21




Κατέβασμα Windows 8: Περίπτωση 2η. Αγορασμένα Windows 8

Ο μύθος λέει πως υπήρξαν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι είχαν τα Windows 7 στον υπολογιστή τους, και εντούτοις αποφάσισαν να αγοράσουν τα Windows 8 στη λιανική.
Η Microsoft, επειδή λυπήθηκε αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν ένα τέτοιο μεγάλο λάθος, έκανε σχετικά εύκολο το κατέβασμα Windows 8 σε μορφή ISO για αυτούς.



Το μόνο που χρειάζεται, λοιπόν, είναι να μπείτε στη διεύθυνση http://windows.microsoft.com/el-gr/windows-8/upgrade-product-key-only Θα βρείτε δύο κουμπιά.


κατέβασμα windows 8 22



Ελπίζετε πως επειδή έχετε αγορασμένα τα Windows 8 στη λιανική, θα μπορέσετε να κατεβάσετε κατευθείαν το ISO για τα Windows 8.1?
Όχι δα! Και εδώ θα χρειαστεί πατέντα, για να μην υποκύψουμε στη βλακεία της Microsoft, που θέλει πρώτα εγκατάσταση των 8 και μετά αναβάθμιση στα 8.1.
Κατεβάζετε πρώτα και τα δύο αρχεία από τους παραπάνω συνδέσμους.






κατέβασμα windows 8 23


 Τρέχετε πρώτα το Windows8-Setup. Στο παράθυρο που ανοίγει εισάγετε το Product Key σας.






κατέβασμα windows 8 24





Προσοχή! Η μέθοδος αυτή ΔΕΝ λειτουργεί αν τα Windows ήρθαν προεγκατεστημένα στον υπολογιστή σας, ακόμα κι αν έχετε product key! Θα πρέπει να τα έχετε αγοράσει ξεχωριστά.
Κάνοντας κλικ στο Next (ή στο Επόμενο) εμφανίζει την έκδοση των Windows που ανταποκρίνεται στο Product Key σας. Επόμενο.



κατέβασμα windows 8 25


 Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει να κατεβάζει τα Windows 8.



κατέβασμα windows 8 26



 Αφήστε το να κατεβάζει για 1 λεπτό περίπου, και μετά κάντε κλικ στο Χ πάνω δεξιά για να κλείσετε το πρόγραμμα. Επιβεβαιώστε πως αυτό είναι που θέλετε να κάνετε.



κατέβασμα windows 8 27

 Τώρα, τρέξτε το δεύτερο αρχείο που κατεβάσατε, WindowsSetupBox.



κατέβασμα windows 8 28

 Κανονικά το πρόγραμμα αυτό θα ζητούσε το Product Key των Windows 8.1 για να τα κατεβάσει. Επειδή όμως τρέξατε νωρίτερα το αντίστοιχο πρόγραμμα των Windows 8, κρατάει τον παλιό κωδικό (που δεν θα τον δεχόταν αν τον βάζατε χειροκίνητα εξ' αρχής).



κατέβασμα windows 8 29
 Μόλις μας εμφανίσει την επιλογή, κάνετε κλικ στο Install by creating media, και επόμενο.



κατέβασμα windows 8 30



 Επιλέγετε το ISO file και πατάτε Αποθήκευση.




κατέβασμα windows 8 31









Αφού κατέβει, μπορείτε να γράψετε το ISO σε USB.
Ύστερα, ακολουθείτε το βήμα 4 παραπάνω, για να μην σας ζητήσει Product Key κατά την εγκατάσταση.

Επιτέλους, τέλος

Όταν ξεκίνησα να γράφω αυτόν τον οδηγό, δεν περίμενα πόσες ημέρες έρευνας θα χρειαζόταν, για να παρακάμψω την ηλιθιότητα της Microsoft, που δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα δέχεται τα ίδια τα product key της ή όχι, και επιμένει να μας πάει στον προορισμό μας μέσω Κίνας.
Ίσως κάποια στιγμή στο (απώτερο) μέλλον να δουν το φως στην M$ και να αρχίσουν να δίνουν δωρεάν τις νέες εκδόσεις των Windows, όπως η Apple με το Mac OS.
Μέχρι τότε, όμως, τι να κάνουμε, θα υπομένουμε τα Windows με τις παραξενιές τους...