Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Μνήμη RAM: Πώς να προσθέσουμε μόνοι μας στον υπολογιστή

μνήμη ram εγκατάστασηΑν ο υπολογιστής μας δεν έχει αρκετή μνήμη RAM για τη χρήση που κάνουμε, όλο το σύστημα θα σέρνεται. Ευτυχώς, όχι μόνο είναι ιδιαίτερα οικονομικό το να αγοράσουμε περισσότερη μνήμη RAM, αλλά σε αυτό τον οδηγό θα δούμε πώς μπορούμε να την εγκαταστήσουμε μόνοι μας, χωρίς να πάμε σε τεχνικό!


 
Το να προσθέσουμε μνήμη RAM στον υπολογιστή, αν δεν έχει αρκετή, είναι η πιο οικονομική και ταυτόχρονα μία από τις πιο ουσιαστικές αναβαθμίσεις που μπορούμε να κάνουμε - μαζί με την αγορά ενός δίσκου SSD.
Με περισσότερη μνήμη RAM θα μπορούμε να τρέχουμε περισσότερα προγράμματα ταυτόχρονα (word, browser, media player), να έχουμε ανοιχτά περισσότερα tabs στο Browser, αλλά και να τρέχουμε "βαριά" προγράμματα, όπως πχ το Adobe Photoshop.






μνήμη ram εγκατάσταση 01


 Εκτός αυτών, το ίδιο το λειτουργικό σύστημα θα λειτουργεί καλύτερα και πιο αποδοτικά, με λιγότερες καθυστερήσεις και κολλήματα.
Όταν λοιπόν μπορούμε να έχουμε 8GB RAM με 68 ευρώ, γιατί να συμβιβαστούμε με λιγότερα?





Πόση μνήμη RAM χρειάζεται ο υπολογιστής μου?



Σε γενικές γραμμές, και μέχρι ενός σημείου, όσο περισσότερη μνήμη RAM έχουμε, τόσο το καλύτερο.
Εντούτοις, ανάλογα με τα προγράμματα που τρέχουμε και τις συνήθειές μας, υπάρχει ένα ελάχιστο μέγεθος μνήμης που είναι απαραίτητο να έχουμε στον υπολογιστή.
Αν έχουμε λιγότερη, όλο το σύστημά μας θα υποφέρει - και εμείς μαζί.




μνήμη ram εγκατάσταση 02




 Στον παρακάτω πίνακα θα δούμε πόση είναι η ελάχιστη προτεινόμενη μνήμη RAM, ανάλογα με το λειτουργικό μας σύστημα και το πώς χρησιμοποιούμε τον υπολογιστή.


 Χρήση Μνήμη RAM
Απλή χρήση: 1-2 Word, μικρά αρχεία Excel, facebook, e-mail, καμιά πασιέντζα, καμιά ταινία Ελάχιστη: 1GB Προτεινόμενη: 2-4GB
Εντατική χρήση: Πολλαπλά word ανοιχτά, μεγάλα αρχεία Excel, πολλαπλά παράθυρα του browser ανοιχτά, με πολλαπλά tabs το καθένα Ελάχιστη: 2GB Προτεινόμενη: 4-8GB
Σύγχρονο Gaming Ελάχιστη: 4GB Προτεινόμενη: 8GB
Ερασιτεχνική χρήση προγραμμάτων επεξεργασίας εικόνας / video / ήχου Ελάχιστη: 4GB Προτεινόμενη: 8GB
Ημιεπαγγελματική ή επαγγελματική χρήση προγραμμάτων επεξεργασία εικόνας /βίντεο / ήχου Ελάχιστη: 8GB Προτεινόμενη: 16GB
Σημειωτέον πως για να αναγνωρίσει το σύστημά μας περισσότερα από 4GB μνήμης πρέπει οπωσδήποτε να έχουμε μία 64bit έκδοση των Windows.





Τι μνήμη RAM παίρνει ο υπολογιστής μου?

 

Όπως και στα περισσότερα υποσυστήματα των υπολογιστών, όλες οι RAM δεν είναι ίδιες.
Πριν προχωρήσουμε σε κάποια αγορά, θα χρειαστεί να γνωρίζουμε πόση μνήμη RAM ήδη έχουμε, και τι είδους είναι.

 

 

 

μνήμη ram εγκατάσταση 03
 Μην ανησυχείτε, δεν θα χρειαστεί να ανοίξουμε τον υπολογιστή μας, να βγάλουμε τη μνήμη και να μετράμε Pin για να δούμε τι μνήμη έχουμε.

 

Εγκαθιστώντας τη μνήμη RAM: Βήμα 1ο. Ανοίγουμε τον υπολογιστή

 Προσοχή! Αν δεν αισθάνεστε άνετα όσον αφορά το να ανοίξετε και να κάνετε αλλαγές στο εσωτερικό του υπολογιστή σας, καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο επαγγελματία τεχνικό. Σε κάθε περίπτωση, αναλαμβάνετε το σύνολο της ευθύνης.



Κλείνουμε την τροφοδοσία

 Πριν αγγίξουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, βγάζουμε εντελώς το τροφοδοτικό από την πρίζα και κλείνουμε το κουμπί του (αν έχει).




μνήμη ram εγκατάσταση 003




Αντίστοιχα, στο laptop αφαιρούμε εντελώς τη μπαταρία και το αποσυνδέουμε από την πρίζα.
Επίσης, κρατάμε πατημένο το κουμπί που ανοίγει τον υπολογιστή ή το laptop για μερικά δευτερόλεπτα, ώστε να αποφορτιστούν οι πυκνωτές που ίσως έχουν διατηρήσει κάποιο ηλεκτρικό φορτίο.










μνήμη ram εγκατάσταση 0003

Ανοίγουμε τον υπολογιστή

 Στους περισσότερους υπολογιστές, το μόνο εργαλείο που χρειάζεται για να ανοίξουμε το κουτί του υπολογιστή είναι ένα κατσαβίδι τύπου Phillips (γνωστό και ως σταυροκατσάβιδο).

 

μνήμη ram εγκατάσταση 04

 

Αρκετά σύγχρονα κουτιά δεν χρειάζονται καν κατσαβίδι για να αποκτήσουμε πρόσβαση στο εσωτερικό τους, καθώς το καπάκι "κουμπώνει" συρταρωτά πάνω στο υπόλοιπο tower ή διαθέτουν βίδες που στρίβουν με το χέρι.
Αν έχουμε laptop, συνήθως στο κάτω μέρος του θα βρούμε ένα τετράγωνο τμήμα το οποίο, ξεβιδώνοντας μερικές βίδες, δίνει πρόσβαση στη μνήμη RAM.

 

μνήμη ram εγκατάσταση 05
Κάποια laptop που δεν έχουν αυτό το τετραγωνάκι για τις μνήμες μπορεί να χρειαστεί να λυθούν σχεδόν ολόκληρα για να έχουμε πρόσβαση στη μνήμη.
Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να βοηθήσει ο οδηγός για τον
Αλλιώς, θα πρέπει να απευθυνθούμε σε ένα εξουσιοδοτημένο service.

Βήμα 2ο: Εντοπίζουμε τις θύρες για τη μνήμη RAM

 

Προσοχή! Πριν ακουμπήσουμε οτιδήποτε στο εσωτερικό του υπολογιστή, φροντίζουμε να έχουμε ακουμπήσει κάτι μεταλλικό που να γειώνεται (ιδανικά ένα σώμα καλοριφέρ), έτσι ώστε να μην έχουμε στατικό ηλεκτρισμό που μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα κυκλώματα.
Εφ' όσον λοιπόν έχουμε γειωθεί, εντοπίζουμε τις θύρες της μνήμης στον υπολογιστή μας. Συνήθως βρίσκονται κοντά στον επεξεργαστή (που ξεχωρίζει γιατί έχει την ψύκτρα με τον ανεμιστήρα πάνω).





μνήμη ram εγκατάσταση 06



Στις περισσότερες motherboard υπάρχουν δύο ή τέσσερις θύρες. Κάποιες πολύ ακριβές Motherboard μπορεί να έχουν 6 ή και 8. Συχνά έχουν χρώμα που ξεχωρίζει, κόκκινο ή κίτρινο.
Στο laptop τα πράγματα είναι πιο απλά, οι μνήμες είναι άμεσα ορατές ξεβιδώνοντας το καπάκι που τις καλύπτει.



 


μνήμη ram εγκατάσταση 07

 

 

Βήμα 3α: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Desktop)

 

Προσοχή! Κρατώντας τις μνήμες, φροντίζουμε να μην αγγίζουμε τις επαφές στους στο κάτω μέρος. Το λίπος των δακτύλων δεν ωφελεί τα ηλεκτρονικά.
Πριν συνεχίσουμε, υπάρχει λόγος που οι εγκοπές της μνήμης στις περισσότερες motherboard έχουν ανά δύο το ίδιο χρώμα.

 

μνήμη ram εγκατάσταση 08

 

Πρόκειται για ένα χαρακτηριστικό που ονομάζεται Dual channel, σύμφωνα με το οποίο, αν βάλουμε δύο μνήμες ίδιου μεγέθους και ταχύτητας στις εγκοπές ίδιου χρώματος, αυξάνεται σημαντικά (θεωρητικά διπλασιάζεται) το bandwidth με το οποίο το σύστημα έχει πρόσβαση στη μνήμη.
Αν λοιπόν προσθέτουμε δύο πανομοιότυπες μνήμες, το ιδανικό είναι να τις βάλουμε στο ίδιου χρώματος κανάλι, για να λειτουργήσουν σε Dual channel.

 


μνήμη ram εγκατάσταση 09
 Από την άλλη μεριά, αν προσπαθήσουμε να βάλουμε μια παλιά και μια νέα μνήμη μαζί σε Dual channel, υπάρχει περίπτωση να υπάρξουν ασυμβατότητες (ακόμα κι αν η μόνη διαφορά τους είναι πως η μία έχει 8 chip στη μία πλευρά και η άλλη από τέσσερα σε κάθε πλευρά).

 Οπότε αν έχουμε κολλήματα και μπλε οθόνες μετά την εγκατάσταση, ή το σύστημα δεν ανοίγει καν
  πιθανώς αυτό να φταίει.
 Για να τοποθετήσουμε τη μνήμη, ανοίγουμε τα πλαστικά κλιπ στις άκρες.









μνήμη ram εγκατάσταση 10Κάθε θύρα μνήμης διαθέτει ένα μικρό πλαστικό κομμάτι το οποίο τη χωρίζει σε δύο άνισα μέρη.



μνήμη ram εγκατάσταση 11Φροντίζουμε να ευθυγραμμίσουμε τη μνήμη RAM, έτσι ώστε αυτό το πλαστικό στέλεχος να ταιριάζει στην εγκοπή της.


μνήμη ram εγκατάσταση 12

Πρακτικά, η μνήμη RAM είναι αδύνατον να τοποθετηθεί ανάποδα, λόγω αυτής της εγκοπής - όπως επίσης είναι αδύνατον και το να εγκατασταθεί λάθος τύπος μνήμης στη Motherboard.
Τοποθετούμε λοιπόν με προσοχή τη μνήμη. Σε αυτή τη φάση, δεν μας νοιάζει να κουμπώσει, αρκεί να τοποθετηθεί σωστά.
μνήμη ram εγκατάσταση 13Αφού την έχουμε τοποθετήσει στη θύρα, πιέζουμε με τους δύο αντίχειρες στις δύο άκρες, σταθερά αλλά χωρίς υπερβολική δύναμη, μέχρι να κλείσουν αυτόματα τα κλιπς
μνήμη ram εγκατάσταση 14
.Εφόσον η μνήμη έχει μπει εντελώς σε όλο της το μήκος, και δεν φαίνονται καθόλου οι επαφές της, έχει τοποθετηθεί σωστά.
μνήμη ram εγκατάσταση 15

Βήμα 3ο: Τοποθετούμε τη μνήμη RAM (Laptop)

 

Στα laptop οι μνήμες μπαίνουν με ελαφρώς διαφορετική λογική.
Αφού ευθυγραμμίσουμε τις εγκοπές της μνήμης με το πλαστικό στέλεχος της θύρας, τοποθετούμε τη μνήμη με γωνία 45 μοιρών.

 

 

μνήμη ram εγκατάσταση 16
 Στη συνέχεια πιέζουμε απαλά προς τα κάτω, μέχρι να κάνει "κλακ", και θα μπει πολύ εύκολα.


Η ώρα της αλήθειας

 

Ήρθε η ώρα να ελέγξουμε πως όλα πήγαν καλά.
Σε καμία περίπτωση δεν ξαναβιδώνουμε τον υπολογιστή πριν βεβαιωθούμε πως οι μνήμες έχουν τοποθετηθεί σωστά - δεν θέλουμε να έχει πάει κάτι στραβά και να πρέπει να ξαναξεβιδώνουμε το καπάκι, έτσι δεν είναι?
Βάζουμε τον υπολογιστή στην πρίζα, ανοίγουμε το διακόπτη του τροφοδοτικού...

 

μνήμη ram εγκατάσταση 17

 και πατάμε το power.





μνήμη ram εγκατάσταση 18

 Εφόσον όλα έχουν πάει καλά, ο υπολογιστής θα ανοίξει (ίσως ακούσουμε ένα σύντομο μπιπ, ανάλογα με τη motherboard μας), και θα δούμε

την πρώτη οθόνη του BIOS.







μνήμη ram εγκατάσταση 19


Θα πρέπει να γράφει το σύνολο της μνήμης (στο παραπάνω παράδειγμα είναι 3GB ή αλλιώς 3x1024MB), ενώ οι περισσότερες motherboard αναφέρουν αν η λειτουργία dual channel, triple channel ή quad channel έχει ενεργοποιηθεί.
Αφού μπούμε στα Windows, βεβαιωνόμαστε πως και εκεί είναι ορατή η μνήμη, τρέχοντας το ίδιο πρόγραμμα με το οποίο βρήκαμε το είδος της.
Εφόσον όλα πήγαν καλά, κάνουμε shut down τον υπολογιστή, βιδώνουμε το καπάκι, και απολαμβάνουμε πλέον τη νέα μας μνήμη RAM.

Troubleshooting - Αχρείαστο νά 'ναι

 Αν ο υπολογιστής ακούγεται να ανάβει (λειτουργούν οι ανεμιστήρες) αλλά βλέπουμε μαύρη οθόνη ή ακούμε μια σειρά μπιπ, τότε έχουμε πρόβλημα.

 

μνήμη ram εγκατάσταση 20
 Μπορεί κάτι να μην πήγε καλά με τη μνήμη, αλλά μπορεί και κάτι άλλο να κουνήθηκε κατά την εγκατάστασή της (πχ η κάρτα γραφικών).
Σε κάθε περίπτωση, δεν απελπιζόμαστε, κρατάμε την ψυχραιμία μας και ακολουθούμε τον αναλυτικό οδηγό σχετικά με το τι κάνουμε αν δεν ανάβει ο υπολογιστής.
Συνήθως τέτοιου είδους προβλήματα κατά την εγκατάσταση μνήμης RAM ή κάποιας νέας συσκευής, είναι εξαιρετικά εύκολο να διορθωθούν :)

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου